Biografieën
Imaam al-Muhasibi
Imaam al-Muhasibi
Imaam al-Muhasibi was een Islamitische theoloog, filosoof en asceet. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Bagdad School voor Islamitische filosofie die Kalaam en tasawwuf combineerde. De grote imaam was leraar van de tasawwuf-meesters imaam Junayd al-Baghdadi en imaam Sirri Saqti.
Zijn volledige naam is Abu Abdullah Harith bin Asad bin Abdullah al-Anizi al-Basri, afkomstig uit de Arabische Anazzah-stam. Hij werd geboren in Basra rond 781. Muhasibi betekent zelfreflectie. Het was namelijk een van zijn karakteristieke bezit. Hij was een grondlegger van wat later de heersende tasawwuf-tariqa werd, en beïnvloedde veel latere theologen, zoals hujut al-Islam imaam al-Ghazali. Hij was een van de studenten van imaam as-Shafi’i. en was in de tasawwuf beïnvloed door Hassan al-Basri.
Imaam al-Muhasibi is auteur van ongeveer 200 werken. Hij schreef in verschillende wetenschappen waaronder theologie en tasawwuf. Eén van de werken die deze geëerde Imaam achterliet is ‘Ar-Ri˚âya li’huqûqillah ta˚âla’. Dit is een alomvattend boek dat naar het rechte pad verwijst. Maar omdat het boek groot is en de wilskracht van de mensen niet groot genoeg was om stil te blijven staan bij de details die in dit boek opgenomen werden, vatten sommige geleerden dit samen. Al-˚Izz ibn ˚Abdussalâm is één van deze geleerden.
Moge Allah swt onze geleerden barmhartigheid schenken!
About Author
Comments are closed